Eskos historia
Varje år drabbas upp till 55 000 – 80 000 patienter i Finland av trycksår. Upp till 23% av alla patienter på sjukhus utvecklar trycksår1. I synnerhet patienter som blir sängliggande under längre perioder, eller personer med begränsad rörelseförmåga riskerar att få trycksår. Men vem som helst kan ändå få trycksår, risken ökar kraftigt, till exempel vid långa operationer, över 4 timmar.
Det vanligaste områdena där trycksår uppkommer är sakrum (sittbenet) och hälar. Trycksår är bland de tio sjukdomar som är mest kostsamma för sjukvården och kostar finska staten hundratals miljoner euro varje år2. Inom hälso- och sjukvården kan man förebygga uppkomsten av trycksår genom att följa evidensbaserade protokoll och samtidigt öka medvetenheten kring hur trycksår uppstår.
Esko Janhunen, som är pensionär och bor i Rovaniemi, blev rullstolsburen, efter en föreställning i clowngymnastik 1990.
”Jag som är 66 år gammal och rör mig med rullstol har genomgått fem stora trycksårsoperationer de senaste tio åren. Jag är förlamad, har ingen känsel från nyckelbenen och neråt. En del av musklerna i händerna är också påverkade. Jag fick mycket bra information om trycksår genast efter olyckan. På sjukhuset fick jag en bilderbok om rysliga trycksår och de berättade att det här kommer du drabbas av om du inte tar hand om din hudvård. De första tjugo åren gick utan problem, men sedan började det på allvar.
En arbetsdag slutade med att jag plötsligt fick hög feber och när jag vaknade nästa morgon var sängen full av sårvätska. Sårvätskan kom från ett litet hål, lika litet som ett nålstick i skinkan. På jouren diagnostiserades jag med ett stort trycksår och fick sittförbud i väntan på operation. Det hela kom som en överraskning, jag var van vid ett liv i rullstol och hade inte haft några problem att sitta oavbrutet, en hel dag.
Det första trycksåret gjorde mig sängliggande i fem månader! Först efter det kunde jag sitta i rullstol igen och röra mig bland folk. Vid operationen rensades ”hålet” som bildats i muskeln rent ända in till sittbenet. Efter det här sköljdes hålet med olika vätskor i flera veckor och slutligen opererades det igen. Utöver det här fick jag ännu ett långt sittförbud.
Efter operationen byttes sittdynan på min rullstol från en gelfylld dyna till en luftfylld tjock sittdyna. Dessutom fick min säng en tryckfördelande luftmadrass. Efter två år återkom trycksåret ändå. Det tog ytterligare ett år och problemet flyttades till vänster skinka, som nu har opererats tre gånger. Varje gång har jag varit satt ur spel mellan fyra till sex månader. ”Under tio år var jag sängliggande i sammanlagt två år”
”Den största bidragande orsaken är säkert att jag blev äldre. Jag följde hälso- och sjukvårdens anvisningar noggrant, men ändå kunde det här hända. De förlamade och känslolösa sätesmusklerna har börjat förtvina och tål inte längre trycket från sittbenen som tidigare. Nu har jag minskat sittandet till ett minimum. Stadens handikappservice fixade också en elektrisk rullstol åt mig, och i den kan jag lägga mig ner vid behov. Nu har det gått tre år utan problem.
Hälso- och sjukvården och personer som lider av trycksår informeras om vikten av lägesändring så att riskområden avlastas regelbundet, för att säkerställa blodcirkulationen. Enligt riktlinjerna bör man lyfta sig minst femton sekunder från rullstolen en gång varje kvart för att blodet ska kunna cirkulera. De flesta har fungerande händer och kraft/styrka att göra det, men det är inte möjligt för alla. Därför är det viktigt att få elektriska rullstolar, som tillåter att man kan lägga ner sig eller till och med stå.
Utmaningen är så klart priset. Det kan ändå finnas en öppning framåt, eftersom jag och en vän håller på att utveckla en manuell rullstol där också en person med svaga krafter, enkelt och regelbundet kan lyfta bakdelen från stolen. Det viktigaste är nämligen att regelbundet avlasta trycket på skinkorna och att öka avlastningstakten när man blir äldre.”
Artikeln skrevs av Mikaela Katro och publicerades ursprungligen på kansanterveys.fi.
- Demarre L, et al. The cost of prevention and treatment of pressure ulcers: a systematic review. Int J Nurs Stud. 2015 [cited 14 Sep 2017];52(11):1754-1774. URL: doi: 10.1016/j.ijnurstu.2015.06.006.
- Lääkärilehti 46/2014